Sunetdagarna våren 2021

 

Varmt välkomna till Sunetdagarna våren 2021!

Lyssna på föreläsningar, delta i workshops och utbyt erfarenheter om Sunets nät och tjänster.


Vårens Sunetdagar äger rum helt digitalt mellan 13 och 29 april 2021 – med flertalet kortare pass under tre veckor för att underlätta för alla medverkande och för att undvika Zoom-trötthet.

Vi kan komma att göra mindre justeringar och uppdateringar av programmet fram till starten, vi håller denna sida uppdaterad och markerar ut eventuella ändringar.

Varmt välkomna!

Anmälan

För våra virtuella Sunetdagar har vi ingen anmälan. 

Nätverka och prata om Sunetdagarna

  • Sunet Forum
    Vi utvärderar nu ett nytt verktyg för kommunikation och nätverkande. Utseendet och funktionen påminner om populära sociala nätverk. Vi driver detta i våra egna datacenter och med egen personal.
    Vi har skapat ett Space för Sunetdagarna - diskutera gärna Sunetdagarna här! https://forum.sunet.se/s/sunetdagarna/

  • Verktyget Wonder - en nätverksyta för event online
    Vi testar nytt verktyg för att mötas informellt under fikapauser, luncher och After Work. Öppnar 13 april och stänger 29 april. Vårt Sunetdagarna-rum finns här: https://www.wonder.me/r?id=19633577-b561-4a16-af71-8fe3fb925884

Program

Utskriftsbart program laddas ned genom att klicka här.

 Kalenderbokning för samtliga pass laddas ned genom att klicka här.Vecka 15: 12-16 april

Dag

Tid

Länk till session och presentation i PDF

PassBeskrivningOmråde/Tjänst

Tisdag

13 april

09.00-09.45

 Kalenderbokning
Inledning och överblick över SunetdagarnaVälkommen till Sunetdagarna våren 2021! Vi samlas för att introducera vårens Sunetdagar - vad kommer avhandlas kommande veckor?Sunetgemensamt

13.00-14.45

 Kalenderbokning

Sunets nya tjänst Digital tentamen

Vi presenterar Sunets nya tjänst Digital tentamen! Hur fungerar tjänsten? Vilka behov uppfyller tjänsten? Hur ser införandefasen ut och vad kan vi lära oss från andra lärosäten som redan använder tjänsten?

Digital tentamen

15.00-16.00

 Kalenderbokning

Next generation Sunet MailfilterSunet Mailfilter i ny tappning! Använder du tjänsten idag, eller är nyfiken på hur det nya Mailfiltret ser ut? Då är du varmt välkommen till detta pass om Sunet Mailfilter.Sunet Mailfilter

Onsdag

14 april

13.00-14.45

 Kalenderbokning

MyAcademicID/EDSSIMyAcademicID syftar till att utveckla ett europeiskt eID-system för studenter inom högre utbildning. Under detta pass kommer vi att presentera status på projektet, berätta om European Student Identifier (ESI) samt presentera vad lärosätena behöver göra för att integrera med MyAcademicID. MyAcademicID och EDSSI

15.00-16.45

 Kalenderbokning

Presentation och uppdatering från IT-arkitekturnätverket ATIPresentation av IT-arkitekturnätverket ATI och en överblick av pågående aktiviteter samt mer ingående presentationer kopplat till aktuella standardiseringsfrågor, d.v.s. EDUAPI och HR Open.IT-arkitektur (ATI)

Torsdag

15 april


09.00-10.45

 Kalenderbokning

IT-arkitektur i verklighetenFöredrag runt området IT-arkitektur som adresserar aktuella problemställningar runt arkivering och dokumenthantering.IT-arkitektur (ATI)

13.00-14.45

 Kalenderbokning

OCRE-tjänsterna är nu en del av Sunet molntjänsterOpen Clouds for Research Environments-projektet (OCRE) är till för att bidra till ökad användning av molntjänster i det europeiska forskarsamhället genom att sammanföra molnleverantörer, erbjuda avtal och tjänster. Här får du veta mer om projektet och de olika molnleverantörerna. Nytt från och med iår är att det finns fler svenska leverantörer!Sunet molntjänster

15.00-16.45

 Kalenderbokning

Forskningsstöd och forskningsdata

Arkitektur ur två perspektiv runt forskningsstöd och forskningsdata.

IT-arkitektur (ATI)

17.15-19:00

 Kalenderbokning


Sunetdagarna After workVälkomna på Sunetdagarna After Work! Tag med eget att dricka/äta och kom och möts under en trevlig och avslappnad digital yta! Vi pratar om allt och inget, Sunetdagarna, aktuella ämnen och annat av intresse!SunetgemensamtVecka 16: 19-23 april

Dag

Tid

Länk till session och presentation i PDFPassBeskrivningOmråde/Tjänst

Tisdag

20 april

09.00-10.45

 Kalenderbokning

eduroam och nyheter

Trådlösa nätverk och dess tjänster moderniseras löpande. Seminariet visar på flera nyheter inom OpenRoaming samt andra nyheter kring området.

eduroam

11:00-11:30

 Kalenderbokning


Campusnät som tjänst - integration med brandväggar

En utmaning för routing i högre hastigheter är att kunna filtrera relevanta delar av nätverkstrafiken. Här presenterar vi ett användningsfall och diskuterar tillsammans hur man löser integrationen med brandväggar.

Campusnät och Sunet C

13.00-14.45

 Kalenderbokning

Campusnät som tjänst - teknik/demo

Campusnät som tjänst är nu i produktion och vi samverkar med flera lärosäten. Vi visar i praktiken hur det fungerar och tar även upp kommande modernisering av Sunets egna nätverk.

Campusnät och Sunet C

15.00-16.45

 Kalenderbokning

Campusnät som tjänst - leverantörsinformation och community-diskussion

Inköpscentralen och tjänsteutbudet via Campusnät som tjänst inkluderar både hårdvara och tjänster så som övervakning samt automatisering. Under passet får du veta mer om hur man går med i Sunets Inköpscentral och kommer igång med Campusnät som tjänst. Leverantören Arista presenterar även nyheter, och vi öppnar upp för dialog och fortsatt diskussion i vårt community.

Campusnät

Onsdag

21 april

09.00-11:30

 Kalenderbokning

Statusuppdatering och demo av SäkerhetscenterSunet säkerhetscenter är under etablering och vi prövar både nya rutiner och verktyg. Vi visar några informationskällor och verktyg som vi idag använder.

Outpost24 tar upp tråden från tidigare Sunetdagar och visar hur man automatiserar sårbarhetshantering genom deras API.

Ett nytt säkerhetsområde, som vi i pilotform utprövar som tjänst, är lockbetesteknik/honeypots/decoys. Genom att skapa påhittade resurser inom forskningsnätet kan vi avleda och upptäcka attacker innan data stjäls. 

Säkerhetscenter

11:30-16:45 (inklusive lunchpaus)

 Kalenderbokning


Krisövning

Att öva tillsammans är en förutsättning för att lyckas när krisen blir verklighet! Detta är den första krisövningen som anordnas inom sektorn i Sverige. Övningen har inspiration från den övning GÉANT/CLAW genomförde under hösten i ett europeiskt kontext.

Övningen är en så kallad tabletop-övning som inte kräver något förarbete. Innan lunchen ger MSB/CERT-SE en keynote om vikten av att öva tillsammans och övningen startar efter lunchpausen. 

Målgruppen för detta övningstillfället är medarbetare med intresse för IT-säkerhetsincidenter och att lägga pussel. Välkomna!

Säkerhetscenter

Torsdag

22 april09.00-10.45

 Kalenderbokning

Uppdatering om identitetsfederationen SWAMID

"Från A-Ö för att ansluta en tjänst till SWAMID" ligger i fokus under första delen av passet, klockan 9.00-10.00. Hur gör man för att ansluta en webbtjänst till SWAMID? Vad behöver man tänka på? Och vilka får ansluta?

Andra delen av passet, klockan 10.15-10.45, ger vi en uppdatering på vad som är på gång inom SWAMID.

SWAMID

13.00-14.45

 Kalenderbokning


Vad händer inom Sunet Enkätverktyg

Sunet Survey har fått sig ett ansiktslyft! Leverantören Artisan berättar om den nya versionen av Sunet Survey och hur du bäst tar tillvara på dess nya möjligheter.

Vi berättar även om LTI-kopplingen mellan Sunet Survey och Canvas som kommer göra det möjligt att skapa anonyma kursvärderingar direkt i Canvas.

Sunet Enkätverktyg

15.00-16.45

 Kalenderbokning

Hur kan Sunet Drive vara en del av lärosätets lagringslösningSunet Drive är Sunets tjänst för att dela lagring på ett liknande sätt som genom Box, men där all lagring finns på Sunets servrar i Sverige. Vi går igenom hur tjänsten fungerar för såväl användare som administratörer.Sunet molntjänster

17.15-19:00

 Kalenderbokning


Sunetdagarna After workVälkomna på Sunetdagarna After Work! Tag med eget att dricka/äta och kom och möts under en trevlig och avslappnad digital yta! Vi pratar om allt och inget, Sunetdagarna, aktuella ämnen och annat av intresse!Sunetgemensamt

Fredag

23 april

10.00-11:00


Anmäl dig genom att maila till Maria Edblom Tauson på tauson@sunet.seCSIRT-forum

Observera att du behöver anmäla dig för att kunna delta på detta pass. Passet kräver anmälan för att dialogen ska kunna ske transparent och öppet men i ett säkert utrymme. 

Informationsdelning mellan incidenthanterande organisationer är ingenting utan att vi tillsammans lär känna varandra och delar erfarenheter tillsammans. Genom att arrangera detta pass som inte har öppna dörrar bjuder vi in till en dialog mellan alla anslutna organisationers incidentkontaktpersoner eller personer listade som IRT/CSIRT-medlemmar.

All information under mötet hanteras som TLP:AMBER om inte annat sägs från den som presenterar informationen.

SäkerhetscenterVecka 17: 26-30 april

Dag

Tid

Länk till session och presentation i PDFPassBeskrivningOmråde/Tjänst

Tisdag

27 april

09.00-09.45

 Kalenderbokning
Projectplace

För er som önskar fortsätta använda tjänsten Projectplace (efter att Sunets avtal går ut) och därmed behöver teckna eget avtal under hösten med leverantören Planview så går vi under detta pass igenom bland annat priser och avtalsvillkor.

Sunet Projektverktyg

13.00-14.45

 Kalenderbokning


Integrationer för de utbildningsstödjande tjänsternaEtt gemensamt pass där vi diskuterar behov och möjligheter kring integrationer mellan våra system (Digital tentamen, LMS, E-möte, Play och Survey) och andra system.Digital tentamen, Sunet LMS, Sunet E-möte, Sunet Play och Sunet Survey

15.00-17.00

 Kalenderbokning


Uppdatering om aktiviteter och framtid inom Sunet LMS


Leverantören Instructure (Canvas) kommer och berättar om framtida utvecklingsplaner.

Sunet visar och berättar om den nya Canvasadaptern som integrerar Canvas mot Ladok. Hur gör lärosätet för att komma igång om man vill ansluta sig till tjänsten och finns det frågetecken som behöver rätas ut?

Vi visar även funktionen för Resultatrapportering från Canvas till Ladok.

Sunet LMS
Onsdag

28 april

09.00-10.45

 Kalenderbokning


Open Space för de utbildningsstödjande tjänsterna


Länk till Open Space agenda

Ett gemensamt pass för de utbildningsstödjande tjänsterna hos Sunet - Digital tentamen, LMS, E-möte, Play och Survey.

Vilka aktuella frågor vill du diskutera med andra när det gäller Canvas, Inspera, Kaltura, Survey och Zoom? Vi förbereder agendan i förväg tillsammans med er deltagare.

Digital tentamen, Sunet LMS, Sunet E-möte, Sunet Play och Sunet Survey

13.00-14.45

 Kalenderbokning


Sunets e-mötestjänst Zoom

NORDUnet tillsammans med Sunet och de övriga nordiska länderna levererar en egen instans av Zoom, en instans som driftas separat från den kommersiella varianten av Zoom. Här kommer vi diskutera kommande Roadmap, nya funktioner som är på gång.Sunet E-möte

15.00-16.45

 Kalenderbokning


Sunets Play-tjänst KalturaNORDUnet tillsammans med Sunet och de övriga nordiska länderna levererar en egen instans av Kaltura, en instans som driftas separat från den kommersiella varianten av Kaltura. Här kommer vi diskutera kommande Roadmap, nya funktioner som är på gång.Sunet Play

Torsdag

29 april

09.00-10.45

 Kalenderbokning


eduSign - nutid och framtidBehovet av en säker digital underskrift och validering fullkomligt exploderade för ett år sedan, och vi stod redo! Vad har hänt sedan dess? Vi ger en statusuppdatering och visar roadmap för nya funktioner i tjänsten.eduSign

13.00-13.45

 KalenderbokningAvslut och sammanfattning av SunetdagarnaVi samlas för att ta del av en kort sammanfattning av vårens Sunetdagar. Vad har fungerat bra och vad gör vi annorlunda nästa gång?Sunetgemensamt


  • No labels