Info-utskick 2024-03-06Nu är anmälan till Sunetdagarna öppen på sunetdagarna.se! Programmet sträcker sig över tre dagar från lunch dag ett till lunch dag tre och innehåller keynotes, parallella sessioner och Lightning Talks. Se hela programmet här. Vi ser fram emot att träffas på Uppsala universitet den 23–25 april.

I detta info-utskick passar vi även på att uppdatera er om utrullningen av Sunet CD – Sunets nya nät! Läs mer under "Aktuellt inom Sunets tjänster – Nät – Sunet CD"

Mvh,
Maria Häll avdelningschef Sunet


Aktuellt inom Sunets tjänster

Samarbete

Digital tentamen

Vi hälsar Högskolan i Borås välkomna som ny kund. Totalt är nu 25 lärosäten anslutna till tjänsten för digital tentamen.

Har ni frågor, kontakta Minette Henriksson, minette@sunet.se 

Sunet E-möte

Vi välkomnar SMHI som ny e-möteskund. Totalt använder 51 Sunetanslutna organisationer tjänsten.

Har ni frågor, kontakta media@sunet.se.

Textmatchning

Vi hälsar Högskolan i Skövde välkomna som ny kund. Totalt är nu 21 lärosäten anslutna till tjänsten.

Har ni frågor, kontakta Minette Henriksson, minette.henriksson@sunet.se.

Nät

eduroam

Förberedelser för ett RADIUS-Lab för att testa nya saker som t.ex. RADSEC-PSK pågår.  Mer om detta under Sunetdagarna.

Har ni frågor, kontakta Anders Nilsson, herrnilsson@sunet.se.

Sunet CD

Utrullningen av Sunet CD är i full gång. Det nya nätet byggs parallellt med Sunet C, det vill säga alla routrar och förbindelser kommer att vara kvar tills dess att sista Sunet CD-routern är installerad och alla lärosäten är migrerade till Sunet CD. Sunet CD Core-nätet består av 32 stycken routrar och alla utom en är installerade och uppstartade, av dessa är 23 driftsatta och kör trafik.

  • Ringen Stockholm - Linköping - Jönköping - Skövde - Örebro - Västerås - Stockholm är sluten. Och även ringen Örebro - Karlstad - Trollhättan - Göteborg - Borås - Skövde - Örebro.
  • Sundsvall saknas för att få ringen Stockholm - Uppsala - Gävle - Sundsvall - Falun - Örebro sluten. När den är klar fortsätter vi norrut med Umeå - Luleå - Kiruna.
  • Söderut är det Växjö som saknas för att få ihop Jönköping - Växjö - Lund - Halmstad - Örebro. Sedan är det bara Karlskrona och Kalmar kvar för att få i hop Lund - Malmö - Kristianstad - Karlskrona - Kalmar - Växjö.

I dag så är KTH, SU, ORU, HJ, HB, HIS, DU migrerade till Sunet CD. Men eftersom alla ringar i Sunet CD inte är klara sitter Sunet CD och Sunet C ihop på flera ställen. Just nu är det: Stockholm, Borås, Falun, Malmö, Lund och Kristianstad, vilket gör att vägarna för trafiken i Sunet kan se lite märkliga ut under migreringsfasen. 

Alla förbindelser mellan dom nya routerna är på 400Gbit/s inklusive de som står på lärosätena. Energikostnaden för Sunet CD kommer att vara en tredjedel av den för Sunet C. Dessutom är nätet efter uppgradering helt krypterat.

Har ni frågor, kontakta Magnus Bergroth, bergroth@sunet.se.

Sunet Campusnät som tjänst (CNaaS)

Upphandling av utrustning för Campusnät är nu klar och leveranser inom Inköpscentralen kommer att fortsätta med Arista som hårdvaruleverantör. I skrivande stund arbetar vi med att få avtalet på plats. Efter det kommer vi att kunna erbjuda avrop på det nya avtalet.

Har ni frågor, kontakta David Heed, david@sunet.se.

Identifiering

eduID

eduID förbereder stöd av styrkta samordningsnummer. Vid inloggning av ett konto verifierat med samordningsnummer kommer en tjänst kunna få samordningsnumret, vilket då täcker in samma användningsfall som vi idag stödjer för personnummer.

Har ni frågor, kontakta Zacharias Törnblom, zacharias@sunet.se.

eduID Connect

Vi är i en sista fas av tester för eduID Connect. I nästa info-utskick hoppas vi kunna presentera tjänsten i sin helhet och berätta hur ni kan börja använda eduID Connect.

Har ni frågor, kontakta Zacharias Törnblom, zacharias@sunet.se.

SWAMID

Shibboleth Identity Provider version 4 uppdateras inte längre och har end-of-life 1 september 2024, därför måste alla organisationer som ännu inte uppgraderat till nyare version göra det så snart som möjligt. SWAMID Operations kommer att stödja detta arbete genom att genomföra ett webinar den 11 april om vad som behöver göras. Särskild riktad inbjudan kommer att skickas till tekniska kontaktpersoner vid aktuella organisationer. SWAMID Operations kommer att följa upp webinaret med öppna frågestunder varannan vecka. Enligt SWAMIDs regelverk måste alla identitetsutfärdare och tjänster använda programvara för anslutning till federationen som är aktivt underhållen av leverantören. Läs mer om detta här: Shibboleth IdP v4.3.1 End-of-Life 1 september 2024

Har ni frågor, kontakta Pål Axelsson, pax@sunet.se.

E-legitimation som tjänst

Sunet kan nu börja erbjuda e-legitimation som tjänst till anslutna organisationer. Sedan i december har vi haft det på prov hos två organisationer och tjänsten är nu tillräckligt stabil för att kunna erbjudas. Till en början är det BankID som IdP ni kan använda och det krävs ett avtal genom till exempel Valfrihetssystem eller direkt med BankID för att ni ska kunna hämta ut ett certifikat som används i tjänsten.

Har ni frågor, kontakta Zacharias Törnblom, zacharias@sunet.se.

Molnbaserade tjänster

Sunet Drive

Multifaktorsautentisering (MFA) är i test fas.

En pilotgrupp för Jupyter är etablerad. Hör av dig om du är intresserad av att delta.

Arbetet med att införa stöd för publiceringstjänster RDS (SND-Doris) fortsätter.

Har ni frågor, kontakta Anders Nilsson, anders@sunet.se.

Sunet Datahanteringsplaner

Vi välkomnar Örebro universitet som ny kund.

Har ni frågor, kontakta Lisa Olsson, dmp-contact@sunet.se.

Säkerhet

TCS-certifikat

Presentationer från Zoom-mötet den 8 februari om automatisering finns på Sunets wiki.

Har ni frågor, kontakta Kent Engström, kent.engstrom@liu.se.Övrig info

Sunetdagarna 2024 – Anmälan är nu öppen!

Anmäl dig och se programmet på sunetdagarna.se. Det bjuds på tre fullspäckade dagar på Uppsala universitet, där du får träffa andra inom sektorn och ta del av intressanta presentationer.

Sunetdagarna
Program och anmälan: På www.sunetdagarna.se. Anmälan stänger den 5 april kl 13.00.
Datum: 23–25 april 2024.
Plats: Ekonomikum, Uppsala universitet. Det är ej möjligt att delta digitalt.
Målgrupp: För dig som är verksam vid universitet, högskolor och andra Sunetanslutna organisationer.

Konferensen är kostnadsfri men platserna är begränsade så vänta inte för länge med din anmälan. Hoppas att vi ses där!

Sunets kommitté

Nästa kommittémöte är den 21 mars. Då kommer verksamhetsberättelsen för 2023 att beslutas. Protokoll från mötet, och beslutad verksamhetsberättelse, kommer som vanligt att läggas upp på Sunets hemsida.

VR

Läs om vad som pågår på Vetenskapsrådet på vr.se och vr.se/aktuellt/nyheter.  • No labels